Само в рамките на 4 дни Сърбия обяви откриването на нови

...
Само в рамките на 4 дни Сърбия обяви откриването на нови
Коментари Харесай

Сърбия се похвали с две огромни златни находища

Само в границите на 4 дни Сърбия разгласи откриването на нови две големи златни залежи. Днес държавната осведомителна организация Танюг, представена от Българска телеграфна агенция, заяви, че президентът на страната Александър Вучич е разкрил, че е намерена втора златна жилка.

В новото находище имало даже повече злато от обявеното в петък (20 януари) край Жагубица, за което бе обявено, че има огромни златни запаси.

" Това е едно от първите 100 най-големи златни залежи в целия свят и може би е по-добро от тези в целия свят - твърди Вучич и прибавя, че няма да назове региона, " тъй като всеки би отишъл там ". Президентът тайнствено декларира, че само той и още един човек знаят точното местонахождение.

" Не се опитвайте да разберете, до момента в който не стартираме да си вършим работата, тъй като когато се разбере, цените ще скочат от 10 до 50 пъти ", твърди Вучич и показва страдание, че Сърбия е пропуснала опцията да експлоатира литиевите си залежи.

На 20 януари сръбската министърка на минното дело и енергетиката Дубравка Джедович удостовери друго изказване на Вучич - за намирането първото огромно златно находище. Според прессъобщението на Джедович златото е в регион с размери 500 на 250 м и на дълбочина 80 м в местността Цока Ракита край градчето Жагубица.

“Предварителните резултати от софтуерните проби демонстрират, че концентрацията на чисто злато в жилата е 93% ", заяви министърката. Според нея запасите в находището са обилни, което може да се окаже значимо за стопанската система на страната. 

И двете залежи са открити в границите на плана " Тимок " от основаната в Канада компания " Дънди Прешъс Металс ".

Жагубица се намира в Източна Сърбия, на към 130 км от Видин и на 95 км от границата с България при Връшка чука. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР